2015. február 17. 16:03 - Kéktúra blog

Akkor&Most, avagy mi változott a Kéken?

A rovatot az 1979-es forgatású "Másfélmillió lépés Magyarországon" című televíziós sorozat ihlette: megpróbálva a lehetetlent - képek formájában dokumentálni az akkori és mostani állapotokat a Kéktúra útvonalán.

Rockenbauer Pál és csapata, 1979. július végétől október közepéig járta végig a Kéket, a keleti Nagy-Milictől a nyugati Kőszegi-hegységig, 76 nap alatt. A rendező alaposan rákészült a feladatra, '78 őszén is bejárta az utat, és mindenre kiterjedő, napra pontos forgatási naplót készített. Ekkor már tapasztalt utazónak számított, számos expedíciós sorozattal a háta mögött, a világ minden tájáról: Földközi tenger, Antarktisz, Ausztrália, Dél-Amerika, Kilimandzsáró, stb.
'86-ban "... és még egymillió lépés" címmel kezdte meg utolsó forgatását, az akkor még csak részben létező Dél-Dunántúli Kéktúrán. Ez, a Velemtől Szekszárdig tartó szakasz később róla kapta a nevét. A bemutatót már nem láthatta, mert '87-ben a Börzsöny közelében, egy magányos túráján vetett véget életének. Sírhelye - kívánsága szerint - a mecseki több száz éves szelídgesztenyésben van, egy nagy márványkő alatt.  rb.jpg

Az OKT első útvonala 1938-ra (Szent István király halálának 900. évfordulója) készült el Sümeg és Nagy-Milic között, 910 km hosszan. '77-ben hosszabbították meg a Velem község feletti Szent Vid templomig, ezért itt található az OKT emlékmű is. A vasfüggöny megszűnése után már látogatható lett az osztrák határsáv, így nyerte el mai formáját a kék, Írottkő kilátó végponttal. Apróbb nyomvonal módosítások azóta is történnek, a hivatalos honlap szerinti hossz jelenleg 1118 km. Az OKT Európa első számú hosszútávú turistaútja.

Az Országos Kék Kör, az Országos Kéktúra, a Dél-Dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra szakaszait egyesítő kb. 2500 méteres útvonal, 291 érintőponttal. A Kék-Körön áthalad több európai turistahálózat is (E3, E4, E7).  

Címkék: AkkorMost
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kekkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr537182767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása