2015. március 05. 21:39 - Kéktúra blog

Akkor&Most 1. rész: Velemtől Tömördig

Ahogy azt a korábbi bevezetőben említettem, első túrahétvégénk után itt az első beszámoló. A legnagyobb változás, hogy a 35 évvel ezelőttihez képest egész máshol, sokkal feljebb (880 m) van az OKT rajtja, Írott-kőnél. Az első szakasz nyomvonala is jelentősen módosult, hiszen '79-ben a határ közelébe sem lehetett menni a Vasfüggöny szögesdrótja és aknamezői miatt.

1.jpg

Természetesen az akkori kezdőpontot kötelező meglátogatni: Velem község határából hamar fel lehet érni a Szent Vid kápolnához, mögötte a szombathelyi turisták egy kis OKT emlékművet emeltek.

A filmben egy hosszabb interjú erejéig szerepet kap Bándi Gábor régész, aki elmeséli a környék történetét, egészen a Római Birodalom koráig visszanyúlva: már az őskorban is használt Borostyán(kő)út ugyanis erre haladt át észak-déli irányban. Az Ő vezetésével kezdték építeni az első magyarországi Régészeti Parkot, a DVD-n látható is egy félkész bronzkori épület. Sajnos a tervből semmi sem valósult meg, mára nyoma sem maradt, utunk során csak egy információs táblával találkoztunk.

Innen egyenesen/meredeken becéloztuk az Írott-kő kilátót, hogy hivatalosan is megkezdjük az Országos Kéktúrát. Ez a Kőszegi-hegység legmagasabb pontja, nevét feltételezhetően a Batthyány birtok feliratozott határkövéről kapta. A filmben azonban van egy (számomra) szimpatikusabb magyarázat is: az Alpokat felgyűrő hatalmas erők hatására a mész feloldódott és kacskaringós, írásra emlékeztető formában kristályosodott ki, melyet a népnyelv irottkőnek nevez. A lemezes szerkezettel mi is találkoztunk.

Az eltérő nyomvonal miatt nekünk kimaradt a Borha forrás, (vizét már a rómaiak is elvezették településeikre), de cserébe kaptunk egy Hét(vezér) forrást, mely az 1896-os Milleniumra készült: ez, egy forrás, hét épített kifolyóval, vize szintén iható, bár nem próbáltuk. Itt pecsételőpont is van, kicsivel előtte pedig az Óház-tetőn lévő kilátóból nézhetünk le Kőszegre.

10.JPG

Az erdőt lassan magunk mögött hagyva, a városba vezető hirtelen lejtőn utunk a Kálvária-templom mellett vezet el, melyet az 1700-as évek elején jezsuita szerzetesek emeltek.

A filmben külön kiemelik a jóizlés határait feszegető, közvetlenül a templom tövében lévő URH állomást, ez már nincs meg, mint ahogy a stációfülkék falai is firkamentesek. Úgy látszik van értelme a figyelmeztető táblának.

Innen néhány perc, és máris Kőszeg történelmi belvárosában vagyunk, elhaladva a Jurisics-vár mellett. Neve Jurisics Miklós várkapitány emlékét őrzi, akinek vezérletével 1532-ben a mindössze ezer főnyi védősereg 25 napig tartóztatta fel az óriási túlerővel rendelkező törököket.

A Fő téren áll az impozáns neogótikus stílusú Jézus szíve templom, majd rögtön a térről áthaladhatunk a Hősök kapuján. Tornyát az említett ostrom 400. évfordulójára emelték.

A kapu másik oldalát is egy (kisebb) tér határolja, a Szent Imre templommal, Városházával, és a Sgraffitós-ház dalmát kapuival.

A film forgatásakor jelentős műemlékvédelmi munkák folytak, melynek során nem csak a történelmi épületeket újították fel, hanem az akkor még komfort nélküli lakóházakat is élhetőbbé tették.

Több napot is el kell tölteni a városban, hogy mindent felfedezzen az ember, nekünk sajnos nem volt ennyi időnk, tovább indultunk Tömörd felé. Kicsit távolabb a központtól, azért lehet találni kevésbé rendezett házakat is. Kellemesen sík terep következik, hatalmas fenyveseken átvágva, a dolgunkat csak a sáros részek nehezítették meg. Sok látnivaló ugyan nincs, de nagyon szép ez a szakasz. Túránkat a tömördi Szent Ilona templom melletti pecsétpontnál fejezzük be, és legközelebb innen folytatjuk.

Az archív képek a "Másfélmillió lépés Magyarországon" című film DVD kiadásából lettek digitalizálva, míg az újak saját készítésűek.

Címkék: AkkorMost
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kekkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr507222627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoltinho 2015.03.06. 07:16:23

Régen mindenkinek hosszú haja volt, és kopottasabb háza?
őőőőőőő vagy Jobb a fényképezőgéped,
na és?

Egyébiránt, jók a beállítások és köszönjük!
Köszi, hogy Ti voltatok az új Rokkerburger Pali!

Jó utat a következő rundra.

ViziP 2015.03.06. 09:20:43

Próbáltam némi kulturát plántálni beléd a háttér történetekkel :o)
süti beállítások módosítása